Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

210 South 12th Street
Bismarck, ND, 58504

(701) 751-4555

Übl Design Group is an architecture, interior design and planning studio located in Bismarck, North Dakota that works on all project types, including educational, governmental, industrial and commercial development.  

courtyard I.jpg

Projects - Richardton-Taylor High School Addition and Renovation

Richardton-Taylor High School Addition and Renovation

The original Richardton High School was constructed in the early 1960s.  Over the years, the communities of Richardton and Taylor merged their school districts, enrollment has increased and the curriculum expanded, all straining the existing building.

After discovering structural deficiencies, and struggling to make the building work with current technology and educational methods, the Richardton-Taylor School District voted on and passed a referendum for the construction of a new high school.

Übl Design has taken an active role in guiding the school board, administration and faculty through the programming and schematic design phases of the project. 

This has included:

  • Gathering information from faculty and staff through surveys and conversations
  • Performing a detailed analysis of the space needs for each program to ensure the newly constructed learning spaces will be able to successfully accommodate current and future education methods
  • Hosting site visits of similar schools that have been recently constructed

The Richardton-Taylor High School Addition will be a multi-phased project involving the demolition of the existing academic wing and construction of a 42,600 SF addition consisting of three areas:  

  • 8,300 SF single story administrative/kitchen/cafeteria-gathering area attached to the east side of the existing gymnasium
  • 23,000 SF two-story academic east wing encompassing a learning resource center, special education classrooms, lecture classrooms for humanities, mathematics, ITV and two science classrooms/laboratories
  • 11,300 SF single-story music/art/shop/technology wing 

All areas of the building will be organized around a central landscaped exterior courtyard, directly south of the existing gymnasium.  A main connecting corridor, also directly south of the existing gymnasium, and situated on an east-west axis, will connect the different areas of the building.